Parohia

Home/Parohia
Parohia 2017-09-21T11:19:07+00:00

AȘEZARE
Parohia Ordoreanu este situată în partea de vest a județului Ilfov, făcând parte din comuna Clinceni. Numele satului se trage de la unul din generalii lui Tudor Vladimirescu, Urdăreanu, care a rămas în aceste locuri cu familia sa și a întemeiat așezarea în jurul anului 1821.

ISTORICUL VECHII BISERICII
Construcția bisericii s-a făcut prin osârdia preotului Ion Marin, ajutat de creștinii din satele Țegheș, Buturugeni și Poșta, iar sfințirea are loc în data de 6 decembrie 1877, așa cum reiese din scrisul găsit pe cutiuța cu sfintele moaște din piciorul Sf. Mese și de asemenea de pe placa ce conține pisania bisericii. Biserica a primit trei hramuri: Sf. Nicoale, Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Haralambie. Biserica a dăinuit până în toamna anului 1987, când a fost demolată împreună cu satul de către regimul comunist, pentru a face loc lacului Mihăilești. Preoți slujitori cunoscuți: Pr. Ion Marin, Preoții Nicolae și Nicolae (tată și fiu), Pr. Constantin Hâncu și Pr. Gheorghe Gheorghe.

BISERICA NOUĂ
După evenimentele din anul 1989, ordorenii și-au dorit să reconstruiască satul și, odată cu el, o biserică nouă. Locul ales a fost pe strada Bisericii (actuala Strada Unirii). Părintele Gheorghe Gheorghe, paroh la momentul demolării bisericii din vechiul sat, a început lucrarea de zidire a unui nou lăcaș de cult. Efortul de ctitorire le-a revenit ulterior mai multor preoți. În anul 2008, lucrările la biserica nouă au fost reluate de pr. Dan-Marin Tudose, care, cu ajutorul enoriașilor, al sponsorilor și al Primăriei Clinceni, a ridicat o capelă și a finalizat biserica, până în faza picturii parțiale din nou. Lângă biserică se află un cimitir în formare.

Din ansamblul parohial mai fac parte casa parohială și centrul pastoral-educațional, realizat cu sprijinul integral al Primăriei Clinceni.

Începând cu luna septembrie a anului 2016, preotul satului este Pr. Alexandru Nicolae Trușcă.